Webtalen

Internet en websites zijn niet meer weg te denken uit onze huidige maatschappij. Er kan gebruik gemaakt worden van applicaties van anderen (Facebook, Instagram, etc) maar men ook zelf een website bouwen.

Tegenwoordig zijn er veel voorgeprogrammeerde websites beschikbaar (Joomla, Drupal, Wordpress). Dit zijn sites met basisfunctionaliteiten die naar eigen inzicht ingericht kunnen worden. Het vullen met inhoud kan daarbij door meerdere personen uitgevoerd worden. Men noemt dit Content Management Systemen. (CMS).
Een CMS maakt gebruik van een applicatie die op een server is geplaats en een eveneens op de server geplaatste database. Door middel van "aanvragen" wordt de pagina samengesteld die op de computer getoond wordt.

Deze voorgeprogrammeerde sites zijn volledig opgebouwd uit de basiselementen (basistalen) van internet. De belangrijkste basistalen zijn:

  • HTML - Hiermee wordt de website gebouwd
  • CSS - Hiermee wordt de website gestileerd
  • Javascript - Hiermee kan de site geprogrammeerd worden
  • Serverside applicaties (SQL en PHP) - databases en webserverprogramma's.

Een samenstel van basiselementen vormt een toepassing. Belangrijke toepassingen zijn in dit kader:

  • Bootstrap - Hier kunnen sites mee gebouwd worden die zowel op een computer als op een smartphone goed leesbaar zijn. De sites noemt men responsive.
  • CMS (Content Management Systeem) - Een pakket waarmee een site gebouwd kan worden die, wanneer deze eenmaal is ingericht, door meerdere personen op een simpele wijze is bij te houden. Dergelijke sites kunnen voorzien zijn van Bootstrap.

Deze site is ingericht met het CSM Joomla. De site is voorzien van bootstrap. Op deze site wordt ingegaan op de basiselementen, bootstrap en op het installeren en het gebruik van Joomla. Om aan een Joomla-site informatie toe te voegen is geen specifieke kennis noodzakelijk. Joomla maakt voor invoeren van informatie gebruik van een eigen tekstverwerker. Kunnen omgaan met een tekstverwerker is voldoende.

Voor het maken van een site en met name voor het zelf maken van een template is enige kennis nodig van HTML, CSS, PHP en SQL. Op deze site staat daar enige informatie over. Daarnaast zijn er links naar externe sites die er dieper op ingaan.