Hulpmiddelen

Bij het maken en publiceren van websites is een aantal programma's noodzakelijk, terwijl een ander deel nuttig is.

Noodzakelijk voor bouwers van websites:

  • Een ftp-programma om bestanden te kunnen uploaden naar en downloaden van de server:
    FileZilla Client. Dit programma is te vinden op: https://filezilla-project.org/. Op deze site staan ook screenshots van het programma en een tutorial.
  • Een programma om websites die gebruik maken van een database ook lokaal te kunnen tonen en bewerken:
    XAMPP: Dit programma is te downloaden van https://www.apachefriends.org/download.html. Op deze pagina is ook een verwijzing te vinden naar Frequently Asked Questions. Er is ook een forum. Het forum is te bereiken via https://community.apachefriends.org/f/viewforum.php?f=16.
  • Een programma om HTML- en andere codes te kunnen bewerken:
    HTML-kit. Dit programma is te downloaden via: http://www.chami.com/html-kit/. Op betreffende pagina is een koppeling naar een forum te vinden.

Nuttig voor bouwers van websites:

 

Noodzakelijk voor gebruikers van Joomla:

  • Kladblok van Windows of een gelijksoortig programma van Apple). In teksten van bijvoorbeeld Word (of pdf) zitten opmaakcodes verscholen. Als teksten uiit een Word-document geknipt worden en rechtstreeks in het tekstveld van een Joomla-artikel geplaatst worden, gaat de Word-opmaak mee. Door Kladblok te gebruiken worden deze codes gewist. Werkwijze is: Knip een tekst uit een Word-document; plak deze in een kladblok-document; knip vervolgens de tekst van het kladblokdocument en plak deze in het tekstveld van Joomla. Alle opmaakcodes zijn dan verdwenen. Het kan belangrijk zijn om sommige opmaakcodes weer toe te voegen (vetgedrukt, onderstreept, enz.).