PHP (Personal Homepage Tools) Hypertext Preprocessor

Algemeen

Terug naar de top

 

PHP is een scripttaal en bedoeld voor het ontwikkelen van interactieve webpagina’s. Het programma werkt als een pre-processor op een webserver voor HTML. Het is ontwikkeld door de mensen van Apache, makers van uiterst robuuste server software. PHP wordt intensief gebruikt voor database-gestuurde websites. Als een webserver een bestand met de extensie *.php gaat ophalen wordt niet de inhoud van dat bestand naar de browser gestuurd, maar wordt het eerst geparsed. Parsen is het uitvoeren van het PHP-script en het resultaat van die uitvoer wordt als HTML Of XML naar de browser gestuurd. Dit gaat razendsnel.

Om iets zinnig met PHP en MySql te doen (en het te kunnen testen) moet je een webserver gebruiken die de benodigde faciliteiten heeft. Je kunt Apache ook lokaal, dat wil zeggen op je eigen computer, installeren en laten draaien. Aanroepen doe je dan in je browser met: http://localhost of met http://127.0.0.1. PHP en HTML kunnen door elkaar gebruikt worden.

PHP is een zeer krachtige taal, tenminste voor het ontwikkelen van dynamische pagina’s, maar het kent ook zijn beperkingen. Deze zijn echter vaak in combinatie met andere talen (JavaScript) op te lossen.

In de onderstaande cursus wordt allereerst ingegaan op PHP. Vervolgens wordt ingegaan op MySql waarbij meteen de koppeling van MySql met PHP aan de orde komt. In de diverse hoofdstukken staan voorbeelden. Deze kunnen bij het bestuderen van de hoofdstukken aangemaakt worden, maar zijn ook al in complete vorm aanwezig. Hetzelfde geldt voor MySql. Er is een database ('winkel') beschikbaar om mee te oefenen. In het hoofdstuk 'Voorbereidingen' wordt daar nader op ingegaan.

Terug naar de top