In deze bijlage

Terug naar de top

 

In deze bijlage wordt kort ingegaan op het deel "Extensies".

Joomla kent, standaard, een grote hoeveelheid basisfaciliteiten. Deze worden, niet geheel terecht "extensies" (uitbreidingen) genoemd. Voorbeelden hiervan zijn het kruimelpad, de banner en de nieuwsflits. Het is ook mogelijk om Joomla daadwerkelijk met echte extensies uit te breiden, zoals bijvoorbeeld een fotoalbum of een gastenboek. Extensies zijn in dat geval installeerbare pakketten die de basisfunctionaliteiten van Joomla op één of andere wijze uitbreiden. In dit deel wordt ingegaan op de in Joomla aanwezige basisfaciliteiten en op de wijze waarop Joomla uit te breiden is.

Algemeen

Terug naar de top

 

Er zijn vijf typen extensies:

  1. Componenten- Een component is het meest complexe type uitbreiding. Het is een soort mini-applicatie die veelal de inhoud van het hoofddeel (body; de grote middelste kolom) van de pagina bewerkt. De belangrijkste component (com_content) bijvoorbeeld, is de mini-applicatie die alle artikelen op enigerlei wijze toont. Een ander voorbeeld is het forum component die onderwerpen en inhoud van discussies weergeeft. Niet alle componenten houden zich bezig met inhoud. Sommige houden zich bezig met het afhandelen van complexe functies als bijvoorbeeld gebruikersregistratie.
  2. Modules- Modules zijn gewoonlijk veel kleiner en minder complex dan componenten. Veelal verschijnen ze langs het veld met de hoofdboodschap, in de header, de zijkolommen of de footer. Zij voeren daar kleine taken uit. Voorbeelden: De laatste nieuws module toont koppelingen naar de nieuwste artikelen die aan de site zijn toegevoegd. Een module werkt vaak samen met een specifieke component. De login formulier module staat bezoekers van de site toe om in te loggen.
  3. Plugin- Een plugin is een bijzonder stukje code, die door de gehele site gebruikt kan worden en werkt als de site wordt geladen. Een voorbeeld is de "email cloaking plugin" die met behulp van JavaScript email adressen verbergt voor spam robots.
  4. Templates- Templates bepalen vorm en opmaak van de site. Zij bevatten meestal kleuren, afbeeldingen en typografische gegevens.
  5. Talen - Door het installeren van een talenpakket is het mogelijk Joomla om te bouwen naar een andere taal. Alle woorden en uitdrukkingen die deel uitmaken van Joomla (bijvoorbeeld "Read more") worden omgezet in de gekozen taal.